premize si obiective
cuprins 

                  Lucrarea de fata are ca scop declarat descrierea modului in care trebuie realizata implementarea unei retele de calculatoare intr-o societate comerciala care are mai multe sedii raspandite geografic la distanta mare.

Am ales ca fiind necesar un numar de trei locatii initiale si gandirea proiectului in asa fel incat sa poata fi scalabil pana la un numar oricat de mare in functie de viitoarea extindere economica.

In cursul realizarii planului de design trebuie tinut cont in mod obligatoriu de cateva cerinte principiale . In general aceste cerinte sunt valabile pentru toate tipurile de retele .

functionalitatea

scalabilitatea

adaptabilitatea

posibilitatile de management

Functionalitatea in contextul networkingului inseamna ca reteaua trebuie sa mearga, mai exact utilizatorii sa-si poata indeplini cerintele muncii lor .Reteaua trebuie sa furnizeze atat conectivitatea utilizator-la-utilizator cat si utilizator-la-aplicatie ( in cazul aplicatiilor care opereaza pe un server ) la o viteza si siguranta rezonabila.

Scalabilitatea .Reteaua trebuie sa fie pregatita pentru orice viitoare extindere.Iar acesta crestere in dimensiuni nu trebuie sa afecteze in mare masura designul initial.

Adaptabilitatea inseamna ca reteaua trebuie implementata cu un ochi atintit spre viitoarele tehnologii .Aceasta inseamna ca nu trebuie sa includa elemente care ar putea sa impieteze implentarea noilor tehnologii odata ce acestea devin disponibile.In acest sens trebuie respectate cat mai in detaliu standardele existente.

In ceea ce priveste crearea posibilitatilor de management exista doua lucruri de mentionat : posibilitatile de monitorizare si posibilitatea de control a traficului , accesului etc.

In procesul de design in cazul retelei pe care am ales-o se impune de mentionat ca sunt doua aspecte ale proiectarii si anume LAN-disign-ul si WAN-designul.Cele doua aspecte sunt diferite si la fiecare trebuie tinut cont de parametri diferiti .

Pe de o parte cand vorbim despre LAN-uri ( Local Area Network - retea locala) ne referim la acele comunitati de calculatoare care se afla intr-o locatie bine precizata , dimensiunea dintre cele mai departate masini fiind de maxim cateva sute de metri .Uzual aceste retele acopera suprafata unei cladiri sau cel mult un campus .Elementele acestor retele sunt alcatuite din simple calculatoare (PC-uri cel mai adesea ) , servere , imprimante etc.Viteza la care se face conexiunea este mare iar timpul in care este disponibila conexiunea este virtual nelimitata. 

In cazul LAN-urilor exista cateva cerinte critice care trebuie urmarite in cazul implementarii :

* Plasarea serverelor si definirea functiei lor.

* Detectia coleziunilor.

* Segmentarea retelei.

* Definirea domeniilor de broadcast si a celor de bandwidth.

Un al doilea aspect al implementarii este cel legat de realizarea retelei WAN (Wide Area Network-retea de mare intindere ).Exista deosebiri mare intre cele doua tipuri de retele .

Retelele de mare intindere leaga intre ele masini aflate la mare distanta geografica , punctul maxim constituindu-l Internetul .In general conexiunile de acest gen sunt realizate pentru a permite comunicarea intre retele locale .In general in retelele de mare intindere rareori se intalnesc simple PC-uri , cel mai adesea la “capetele cablurilor “ se afla modemuri,routere sau switchiuri WAN.Transferul datelor se face la viteze mici , existand posibilitatea cresterii de banda dar acesta necesitand cheltuieli mari .Din acest motiv trebuie foarte judicios calculat si ales cel mai bun raport calitate/pret.In genere serviciile WAN sunt cumparate sau inchiriate de la un furnizor sau provider generic numit ISP.

Pentru designul WAN trebuie tinut cont de urmatorii factori :

* Conexiunea trebuie sa faca fata la cerintele de trafic.

* Asigurarea securitatii specifice .

* Costul detinerii conexiunii.

Proiectul pe care trebuie sa-l implementez atinge toate aspectele enuntate mai sus cu un deosebit accent pe cerintele de securitate deoarece este prevazut ca intre cele trei sedii vor circula informatii critice pentru activitatea financiara.

Imaginea alturata reprezinta o schematizare a proiectului .

schema de principiu a proiectului

Cele trei locatii ale firmei proceseaza date vitale pentru activitatea economica a societatii si din aceasta cauza este deosebit de importanta mentinerea comunicarii pe de o parte la un nivel securizat cat si pe parcursul desfasurarii activitatilor specifice.Sediul principal este la Cluj iar filialele sunt in Bucuresti si Timisoara.
 
 

 

Antohe Daniel

All rights reserved.June 2001.